IMMUUN ZIJN

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 10:36
immuniteit, vrijstelling, weerstand, onvatbaar

Tijdens de coronapandemie werd regelmatig over immuniteit gesproken en zelfs het woord groepsimmuniteit is in dit verband gevallen. Het Latijnse woord ‘immunis’ betekent vrijgesteld en het afgeleide Franse woord ‘immunité’ werd al in de 6de eeuw als rechtsterm gebruikt: vrijstelling van bepaalde plichten of lasten; onschendbaarheid. Pas later ontstond de medische betekenis. Deze betreft het fysieke lichaam: onvatbaarheid voor een infectieziekte of een bepaald vergif; weerstand tegen vreemde stoffen en ziekteverwekkers. Zouden wij niet ook immuun kunnen worden tegen vergiftigende en ziekmakende gedachten?

Gedurende een virusuitbraak of andere catastrofe komt er veel informatie en desinformatie op ons af. Wilde verhalen over de oorsprong van het coronavirus, de vaccins en een wereldomvattend complot om burgers in bedwang te houden, verspreiden zich even snel als het virus zelf. Hoe komt dat? In een periode van onzekerheid zoeken wij zekerheid. Dat is altijd zo geweest en zien wij ook terug in de geschiedenis. In slechte of onzekere tijden zoeken wij veiligheid en groeit de drang naar samenhang en groepsvorming.

Mensen zullen altijd proberen grip te krijgen op wat er om hen heen gebeurt. Direct na een ramp of catastrofe zijn er veel onbeantwoorde vragen en de antwoorden die wetenschappers of geleerden voorzichtig durven te geven, blijken op termijn vanwege voortschrijdend inzicht niet zelden aan verandering onderhevig te zijn. In zo’n situatie kan een complotverhaal opeens heel aantrekkelijk lijken. Vooral wanneer dat verhaal een samenhangende verklaring geeft over wat er gaande is en daarmee zogenaamd grip op de ontstane situatie biedt. Mensen die graag snel een conclusie trekken om te begrijpen wat er gebeurt, zullen zich door deze conclusiedrang aangetrokken voelen tot zo’n complotverhaal. En wanneer ze dat eenmaal hebben omarmd, zullen ze het ook niet snel meer loslaten. Zij richten hun focus automatisch op het verzamelen van berichten die hun ingenomen standpunt bevestigen. In tegenstelling tot mensen met nadenkdrang, voelen zij zich niet of minder geroepen om de bronnen zorgvuldig te verifiëren, zich kritisch op te stellen en de juiste verbanden te leggen. Andere factoren kunnen ook nog een rol spelen, zoals angst, gezien of gehoord willen worden, geen aansluiting willen bij de grote massa of bij een elitaire groep willen horen. Voor complotdenkers die bijna van de werkelijkheid zijn losgeraakt, is terugkeren naar die werkelijkheid een moeilijk proces. Zij raken niet alleen hun schijnzekerheid kwijt, maar ook de groep waarin ze zich veilig waanden. Tegelijkertijd moeten ze weer aansluiting zien te vinden bij de grote massa of groepen waar ze zich eerder juist tegen hebben afgezet.

Wereldse wetenschappen zijn niet exact, zijn dat nooit geweest en zullen het ook niet worden. Op basis van voortschrijdend inzicht veranderen conclusies, standpunten en adviezen. Complotdenkers zien dat als een teken van zwakte. Feitelijk hebben ze daarmee geen ongelijk, maar het biedt ook geen oplossing. Een flexibele instelling wanneer verandering van inzicht dat vereist, is juist een kracht. Onze aardse ervaring houdt nu eenmaal onzekerheden in en dat zal nooit veranderen ongeacht hoeveel wetenschappers of complotdenkers zich daarover buigen.

In dit verband is het belangrijk om onderscheid te maken tussen complotverhalen en de werkwijzen van geheime organisaties. Geheime organisaties bestaan sinds mensenheugenis en hebben een andere agenda als dat politici naar buiten brengen. Deels omdat men van mening is, dat de gewone burger deze informatie niet aankan en deels omdat sommige organisaties wereldbeheersing nastreven voor eigen belang. Met de opkomst van internet komt steeds meer informatie hierover naar buiten, maar ook in de jaren daarvoor werden er al artikelen en boeken over gepubliceerd. Bij geheime organisaties weten alleen ingewijde leden waar ze voor staan of wat ze uitvoeren en voor de rest van de wereld blijft dit geheim, waardoor wilde speculaties ontstaan en angst wordt gezaaid. Ze zijn over het algemeen zo goed georganiseerd, invloedrijk en machtig, dat ze niet onderuit gehaald kunnen worden. Ze kunnen en zullen op termijn alleen zichzelf onderuit halen, omdat verkeerde bedoelingen terug stuiteren en geen macht hebben over ons wanneer wij ons geestelijk immuun maken. Hoe doen wij dat? Door ons onaantastbaar, ongrijpbaar te maken. Door ons vrij te stellen van deze macht en er niet bang voor te zijn, door een eigen koers te bepalen en die aan te houden ongeacht hoe hoog de golven worden opgeworpen.   

Het aardse leven is een aaneenschakeling van onzekere gebeurtenissen. De enige zekerheid die wij met onze geboorte krijgen, is dat deze lichamelijke ervaring ook een keer eindigt. Daartussen maken wij van alles mee, leren van onze medemensen, van onze ervaringen, veranderen mee met de omstandigheden en leven of overleven al naar gelang de drama’s die wij meemaken. Hoe komen wij hieruit? Door uit de drama’s te stappen! Dat is niet altijd makkelijk en zeker niet wanneer wij met een ramp te maken hebben of ons in een oorlogssituatie bevinden. Toch is er maar een uitweg: ons in gedachten los te maken van de drama’s en verhalen waarin wij denken ons te bevinden en te schuilen in gedachten van liefde, harmonie en geluk. Dit zal onze ervaring positief beïnvloeden en op den duur zelfs veranderen. Probeer niet te piekeren over hoe dat mogelijk is of hoe die verandering eruit moet zien. Wat er ook gebeurt, blijf schuilen in het bewustzijn van liefde, harmonie en geluk. Uiteindelijk zal dat de uitkomst worden van onze menselijke ervaring. Wanneer wij in staat zijn dit te oefenen en te verbeteren, bouwen wij steeds meer geestelijke immuniteit op en worden steeds weerbaarder, totdat wij niet meer beïnvloedbaar zijn voor angst door informatie of desinformatie en niet meer vatbaar voor de drama’s en ziekmakende verhalen die deze met zich meebrengen. Daarmee krijgen wij pas echt grip op de gebeurtenissen om ons heen.

Wanneer het enige zekere is, dat wij op aarde met onzekerheden moeten leven, is dat een zekerheid op zichzelf, die niet meer aan verandering onderhevig is. Vanuit dit perspectief krijgen wij meer ruimte in onze gedachten om ons aan alle veranderende omstandigheden aan te passen en voor elke situatie de juiste uitweg te kiezen. Hiermee worden wij immuun tegen al onze vijanden, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. 

©2021 Maria Elisabeth

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.