Vermenigvuldiging

Gepubliceerd op 4 juni 2018 om 10:36
gemoedgenezer, wegwijzer voor welzijn, christelijke gids voor hulp, steun, troost

Vandaag kwamen allerlei vragen en inzichten omtrent vermenigvuldiging in mij op en liet dit onderwerp mij niet met rust. In de encyclopedie vond ik de volgende uitleg over vermenigvuldiging: een vermeerdering tot een veelvoud van het oorspronkelijke aantal; een voortplanting. Het vermenigvuldigen, zoals wij dat in rekensommen op school leren, is een methodiek om te berekenen en te meten. 'Meten is weten'. Hoe zit dat met vermenigvuldiging in de zin van voortplanting? Wat weten wij daarover en krijgen wij te weten door te meten?

Als wij honderd zaadjes van een bepaald gewas zaaien en onder exact dezelfde omstandigheden en met dezelfde middelen verzorgen, zullen deze zaadjes niet allemaal hetzelfde reageren. Enkele komen eerder, anderen komen later op, enkelen worden groot en sterk, anderen blijven klein en zwak en sommigen zullen helemaal niet opkomen. Hieruit kunnen we afleiden dat de omstandigheden rondom het zaadje weliswaar van belang, maar niet bepalend zijn voor een reactie. Welk mechanisme in dit zaadje zorgt dan uiteindelijk voor een reactie (of geen reactie), voor werking, ontwikkeling, groei en daardoor vermenigvuldiging van de soort?

Hoe zeer biologen en natuurkundigen dit fenomeen ook bestuderen en antwoorden proberen te vinden, er zal geen sluitend bewijs voor een verklaring uit voortkomen. De drijvende kracht achter alle vermenigvuldiging in de zin van voortplanting is een geestelijk allesomvattend mechanisme. Hoe kunnen we daar meer over te weten komen? Waar zijn de bewijzen daarvoor te vinden?

Dit is een lastige kwestie, waarvoor een denkomslag nodig is. Stoffelijk wetenschappelijk kunnen we zoeken, totdat wij erbij neervallen, maar zullen het antwoord niet vinden. Met de evolutieleer van Darwin is veel te verklaren, maar wij blijven in het duister tasten over het allereerste begin. Wat was er eerder: De kip of het ei? Voor het ei heb je de kip nodig en zonder ei komt er geen kip! Als ik de bijbel erop na sla, vind ik antwoorden, die de stoffelijke wetenschap verborgen houdt door de aard van zijn wezen en weten. Wij moeten onze horizon verleggen en van een stoffelijk uitgangspunt overstappen naar een geestelijk uitgangspunt, willen wij tot een sluitende verklaring komen. Joh. 1 begint als volgt:  ‘In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. Dat was in het begin bij God. Alle dingen zijn door het Woord gemaakt, en zonder dit Woord is geen ding gemaakt dat gemaakt is. In het Woord was het leven…‘

Letterlijk en stoffelijk kunnen wij het Woord niet als mechanisme verklaren, maar geestelijk krijgt dit wel betekenis. Het Woord is God en God als mechanisme in en uit zichzelf beweegt alles, creëert alles, vermenigvuldigt alles, controleert alles en houdt alles in stand. Dit vindt niet plaats in stoffelijke en organische hoedanigheden, maar puur in geestelijke ideeën. Deze geestelijke ideeën laten zich stoffelijk waarnemen als veruiterlijkte verschijningen van diezelfde ideeën, maar niet als werkzame stof.

Hetgeen wij zien, waarnemen met de lichamelijke zintuigen en vaststellen is van tijdelijke aard. Al het stoffelijke (zogenaamde) leven is vergankelijk en heeft geen werkzaamheid in en van zichzelf. Het reageert op onze gedachten. Stoffelijke gedachten laten ons in cirkels ronddraaien. Elk antwoord leidt tot een nieuwe vraag en elk inzicht tot een nieuwe verborgenheid. We zullen dus onze denksfeer moeten verruimen om tot antwoorden en oplossingen te komen.

In het boekje ‘The Secret’ van Rhonda Byrne wordt gesproken over de ‘wet van aantrekkingskracht’ (law of attraction). Hierin wordt uiteengezet hoe je jouw gedachten kunt managen om de juiste zaken in jouw leven naar jou toe te halen en zich te laten manifesteren. Het legt uit hoe jij als buitengesloten van het grote geheel, je weer kunt binnenlaten en de juiste dingen op jouw pad laten komen. Wij zijn echter nooit buitengesloten geweest en hoeven ons ook niet binnen te laten. Wij zijn altijd en voor eeuwig in het grote geheel opgenomen, met iedereen en alles verbonden. Ons denkbeeld van afgescheiden zijn bepaalt onze ervaring. Als wij dit denkbeeld omdraaien, hebben wij alles tot onze beschikking, dat wij nodig hebben. Dan vinden wij de ware antwoorden op alle vragen en echte oplossingen voor onze problemen. Het weghalen van deze sluiter uit onze gedachten vraagt oefening van ons, maar de beloning is groot: een vermeerdering tot een veelvoud van het oorspronkelijk goede.

© Maria Elisabeth 2013

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.